Πού οφείλεται η βύθιση του Τιτανικού;


"Έχουμε χτυπήσει σε ένα παγόβουνο και βυθιζόμαστε γρήγορα! Παρακαλώ βοηθήστε μας."




'Eφταιγε ο καπετάνιος Σμίθ

'Ηταν το τελευταίο ταξίδι του λίγο πριν να συνταξιοδοτηθεί! Tο μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να οδηγήσει το πλοίο στην Νέα Υόρκη σε χρόνο ρεκόρ! Ο καπετάνιος Σμιθ είχε πει λίγα χρόνια πριν το ταξίδι του με τον " Τιτανικό" ότι " Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν λόγο που θα μπορούσε να βουλιάξει ένα πλοίο. Η σύγχρονη ναυπιγική έχει προχωρήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα και τον ξεπέρασε". Παρόλα αυτά ο καπετάνιος Σμιθ αγνόησε εφτά προειδοποιήσεις για παγόβουνα από το πλήρωμα του καθώς επίσης και από άλλα πλοία. Αν είχε δώσει διαταγή να ελαττώσει ταχύτητα το πλοίο ίσως απέφευγε την καταστροφή!!


Έφταιγε η κατασκευή του πλοίου
 Τρεις χιλιάδες βίδες συγκρατούσαν τα κομμάτια του Τιτανικού, μερικές απ΄αυτές ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και εξετάστηκαν λεπτομερώς. Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτές οι βίδες ήταν από υποδεέστερη ποιότητα σιδήρου με αποτέλεσμα μόλις το πλοίο προσέκρουσε στο παγόβουνο οι κεφαλές από τις βίδες έσπασαν και τα κομμάτια του Τιτανικού αποχωρίστηκαν το ένα από το άλλο. Αν είχαν χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας βίδες το υπερωκεάνιο ίσως να μην χανόταν μέσα στον Ατλαντικό!!


'Εφταιγε ο Bruce Ismay
O Bruce Ismay ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της White  Star Line και ταξίδευε και ο ίδιος με το μοιραίο πλοίο. Για λόγους συναγωνισμού ήθελα να φτάσει το πλοίο στον προορισμό του μέσα σε έξι μέρες και δεν άφηνε τον καπετάνιο να ελαττώσει ταχύτητα.


'Εφταιγε ο Thomas Andrews

H πεποίηθηση ότι το πλοίο ήταν αβύθιστο προερχόταν από το γεγονός ότι είχε δεκαέξι υδατοστεγή χωρίσματα.'Ομως τα χωρίσματα αυτά (στεγανά) δεν είχαν το ύψος που έπρεπε γιατί θα χανόταν χώρος από την πρώτη θέση! Αν ο Bruce Ismay επέμενε να κατασκευαστούν σωστά ίσως να μην έχαναν την ζωή τους 1500 και πάνω άτομα!

'Εφταιγε ο καπετάνιος Lord.
 Η τελευταία προειδοποίηση για παγόβουνο στον Τιτανικό ήταν από το πλοίο "Californian" το οποίο κυβερνούσε ο καπετάνιος Lord. Το πλοίο είχε σταματήσει 19 μίλια βόρεια του Τιτανικού και ο ασυρματιστής στις έντεκα και τέταρτο έκλεισε τον ασύρματο και πήγε για ύπνο με αποτέλεσμα να μην ακούσουν τις εκκλήσεις για βοήθεια.Επίσης το πλήρωμα του "Californian" είχε δει μετά τα μεσάνυχτα φωτοβολίδες από τον Τιτανικό πιστεύοντας ότι στο πλοίο είχαν γλέντι!!

'Εφταιγε η οφθαλμαπάτη λογω της θερμοκρασιακής αναστροφής που δημιουργούσε ψευδή ορίζοντα
 Θερμοκρασιακή αναστροφή είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει με αποτέλεσμα να βλέπουμε το είδωλο του ίδιου αντικειμένου σε δυο θέσεις ταυτόχρονα.Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και πιστεύεται ότι προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός.Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται παραμορφωμένα (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα.






























Το παγόβουνο στο οποίο πιστεύεται πως προσέκρουσε ο Τιτανικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου